Чому не варто забувати про обслуговування кавомашини?

Переваги кавомашини можна перераховувати нескінченно – свіжоприготовлена ​​ароматна кава в будь-який час доби, простота управління, можливість вибрати режим приготування улюбленого напою та його міцність. А ще прямий помел, який дозволяє щоразу насолоджуватися свіжомеленою кавою.

Кавомашини – це дорога техніка. Однак слід розуміти, що вона потребує дбайливого поводження та регулярного чищення.

Як обслуговувати кавомашину

Що може бути краще вранці, ніж аромат свіжозвареної кави? Тільки її м’який, збалансований, у міру з кисличкою та гіркуватістю смак. Але буває так, що напій, який ви готували вже багато разів, вийшов огидним і зіпсував весь ранок. Причиною такої неприємності може стати накопичення великої кількості осаду з накипу та старих кавових олій.

Зіпсована кава – це лише початок реакції на несвоєчасне обслуговування. Якщо не зреагувати на це, подальше утворення вапняного нальоту на деталях кавомашини призведе до припинення роботи агрегату.

Щоб кавовий апарат радував свого власника довгий час, важливо дотримуватися простих правил догляду за ним:

  1. Якщо в машині є вбудована кавомолка, слідкуйте за тим, щоб вона завжди була сухою. Перед тим, як засипати в неї свіже зерно, протирайте ємність серветкою. Зайва волога негативно впливає як на елементи кавоварки, так і на смакові якості напою. Сире зерно набуває пліснявого присмаку і виводить з ладу жорна механізму.
  2. Зверніть увагу на фільтр. Паперовий необхідно міняти щодня, нейлоновий — раз на два місяці, а так званий золотий зовсім не потребує заміни. Не нехтуйте цим правилом. Фільтр потрібен для того, щоб не допускати попадання в гідросистему вашої кавомашини дрібних частинок зерна та домішок, що містяться у воді. При температурі вище 60 градусів це перетворюється на осад і може призвести до серйозної поломки.
  3. Очищайте ємності від кавової гущі та залишків молока. Недотримання цього правила призводить до появи неприємного смаку та запаху у напою.
  4. І найголовніше: у жодному разі не забувайте чистити кавомашину! Якщо, звичайно, хочете щодня насолоджуватися смачною кавою.

Чищення кавомашини

При постійній роботі на механізмі та гідросистемі машини осідають накип, пил та кавові олії. Такий наліт може закупорювати зливні отвори та роз’їдати деталі кавомашини. Якщо агрегат перестав гріти воду, збивати молоко, не включається чи не наливає напій у чашку – причина в тому, що ви тривалий час не проводили його обслуговування.

Головний ворог кавомашини – накип. Він осідає і накопичується в гідросистемі та бойлері апарату. В результаті нагрівальна система може зламатися, і машині знадобиться дорогий ремонт . Але перед тим, як його почати, майстер насамперед буде займатися чищенням кавомашини від кавових олій та накипу. Це лише підвищить вартість ремонту. Тому набагато розумніше й економніше своєчасно чистити кавомашину, не доводячи її до несправного стану.

Чищення кавомашини складається з кількох етапів:

  1. Видалення кавових олій.
  2. Видалення накипу (декальцинація).
  3. Чищення стимеру (капучинатора) від залишків молока.
  4. Промивання та мастило варильного блоку.
  5. Очищення кавомолки.

Декальцинація

Для кавоварки видалення накипу – найважливіша процедура, яка продовжує термін її служби.

Якщо для приготування кави використовуєте воду з-під крана, то на це варто звернути особливу увагу. Водопровідна вода містить у собі магній та кальцій. При тривалому використовуванні кавомашини ці речовини осідають на всіх її внутрішніх елементах, перетворюючись на наліт. Це часто призводить до поломки бойлера, нагрівальних елементів, парогенератора та погіршення роботи всієї гідросистеми в цілому.

Всі кавомашини мають приблизно схожу будову. Тому про декальцинацію розповімо на прикладі того, як чистити кавомашину Саєко.

Для видалення накипу існує спеціальний засіб. Він має форму розчину чи пігулок. Ви можете вибрати будь-який зручний варіант.

Чищення кавомашини таблетками зручне та економічне. У кожній таблетці закладена необхідна доза порошку. Тому їх набагато легше використати, не витрачаючи зайві кошти. Рідкий склад не завжди вдається точно дозувати.

Чистити кавоварку не складно. Цей процес описано в інструкції до машини. Тим більше, деякі апарати мають опцію автоматичного запуску очищення. Але навіть якщо така функція відсутня, процедура не забере багато часу. Вона ділиться п’ять етапів:

  1. Очищення/заміна фільтрів та піддонів.
  2. Додавання очищувального засобу у резервуар з водою.
  3. Запуск процесу очищення за допомогою поступового зливу води.
  4. Промивати всі деталі під проточною водою.
  5. Приготування двох-трьох порцій кави. Їх треба обов’язково вилити.

Для якісного очищення капучинатора наберіть у ємність воду і розведіть у ній засіб для чищення кавомашини. Помістить в неї капучинатор і залиште на годину-півтори. Потім добре продуйте і збийте ним чисту воду. Так залишки розчину зможуть вимитися із трубки.

Частота чищення визначається інтенсивністю використання кавомашини та жорсткістю води. У середньому, чистити кавоварку потрібно раз на три-чотири місяці або кожні п’ятсот чашок.

Від стану вашої кавоварки безпосередньо залежить смак кави. Якщо очищення та обслуговування кавомашини не проводилося тривалий час, у напій під час приготування потраплятимуть частинки накипу та старих кавових олій. Це додасть каві прогірклого або занадто кислого присмаку. А ще, крім зіпсованого ранку, кава з такими добавками може завдати шкоди здоров’ю.

Перед тим, як обслуговувати кавоварку, не полінуйтеся прочитати інструкцію! Це допоможе зробити все правильно, уникнути поломок та заощадити бюджет на ремонті.

Ваша кавомашина буде вдячна такому обслуговуванню і радуватиме вас довгою та справною роботою.

Отримайте розрахунок вартості ремонту

    Локація